Rehberlik

Rehberlik

Alpaslan Kolejinde önleyici ve gelişimsel rehberlik yaklaşımları, mezun olana kadar öğrencileri takip eden bir sistemdir. Rehberlik sistemimiz topluma faydalı bireyler yetiştirmeye yönelik sistematik bir gözlem ve destek sürecidir. Sistem, yakından tanıma, ortak bir dil oluşturma ve güven ilişkisi üzerine kurulur.

Bireyin;

• Kendini tanıması ve anlaması,

• Problem çözme gücünü geliştirmesi,

• Kendini ifade edebilmesi,

• İlgi ve yeteneklerinin farkına varması ve bunları açığa çıkarabilmesi,

• Uyumlu ilişkiler kurabilmesi, rehberlik sistemimizin hedefidir.

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi, eğitim ve öğretim faaliyetlerinin sürekliliğinin sağlanmasında, sürdürebilir ve etkin bir şekilde yürütülmesinde okul-veli-öğrenci işbirliğini koordine eden birimdir. Rehberlik, problemi görebilme ve sorunlara modern yaklaşımlarla çözüm getirebilme yetisidir.

Psikolojik rehberlik ve danışma hizmetlerinde yaklaşım:

  1. Kriz yönelimli PDR yaklaşımı
  2. İyileştirici-çare bulucu PDR yaklaşımı
  3. Önleyici PDR yaklaşımı
  4. Gelişimsel PDR yaklaşımı

Bu yaklaşımlar aynı zamanda psikolojik danışma ve rehberliğin bireye hangi durumlarda, nasıl yardım etmesi gerektiği konusundaki görüşlerin gelişimini de yansıtmaktadır.

Rehberlik Uygulamaları

Alpaslan Koleji;

  1. Kişisel rehberlik
  2. Grup Rehberliği
  3. Eğitsel rehberlik
  4. Mesleki rehberlik
  5. Aile rehberliği

Alanlarında rehberlik hizmeti sunar. Bu alanların detaylandırılması ise şu şekildedir.

1. Akademik Gelişim Alanı,

a. Verimli ders çalışma ve problem çözme yöntemlerini öğrenme ve kullanma,

b. Değişik eğitsel seçeneklere ilişkin farkındalık geliştirme,

c. Kendi bireysel yeteneklerine ve ilgi alanına uygun program ve/veya ders seçme,

d. Öğrenmeyi öğrenme ve yaşam boyu öğrenmenin değerini anlama,

e. Neden-sonuç ilişkilerini anlama, yorumlama ve benzer durumlara uygulama,

f. Motivasyonu destekleme ve arttırma,

g. Okul ortamına ve yeni durumlara uyum sağlama.

2. Kariyer Gelişim Alanı,

a. Kariyer, yönelim ve fırsatlarını keşfetme,

b. Mesleki eğitime ilişkin olanakları keşfetme,

c. Ufuk turu çalışmaları ile vizyon kazanma

d. Verimli çalışma alışkanlıkları kazanma.

3. Kişisel/Sosyal Gelişim Alanı,

a. Olumlu benlik kavramı geliştirme,

b. Uygun sosyal davranış ve becerileri geliştirme,

c. İletişim becerilerini geliştirme.

Oryantasyon Uygulamaları

Öğrencinin okula, sınıfına ve arkadaşlarına uyumu- oryantasyonu başarıyı ve mutluluğu da beraberinde getirir. Ailesinden sonra ikinci evi konumundaki okulunda misafir gibi yabancı kalması huzursuzluğu ve çatışmaları da beraberinde getirecektir. Kayıttan sonra, rehberlik servisinin yönlendirmesi ile öğrencinin uyum safhaları önce kurgulanır sonra da uygulama safhası gerçekleştirilir. Bazı öğrenciler için bu süreç kısa sürerken, bazıları için ise uzun sürebilir. Özellikle dönem başında yapılan sosyogramlar ile çocuğun arkadaşları ile ne kadar kaynaştığı gözden geçirilerek, ihtiyaca binaen program revize edilir.

Öğrencilerin okul yaşantıları ve onları bu süreçte desteklemesi hakkında velilerde oryantasyon programlarına dahil edilir. Öğrencisinin arkadaşlarının aileleri ile tanışma, ortak erdem ve değerler persfektifinde davranma ya da ortak bir dil oluşturma adına velilerimizi ayda bir brunchlarda buluşturuyoruz.

Büyük bir aile olabilmek için, öğrencilerimizi ve ailelerimizin bu yeni mekânlarında sıcak ve sempatik bir dönem geçirmeleri için alışma ve uyum süreçlerini yönlendiriyoruz, yönetiyoruz.

Okul hayattır, çocuk değerdir, sloganımızı yaşıyoruz, yaşatıyoruz.

Kariyer Danışmanlığı

Gözlem, tanılama ve eklektik analizlerle bireyin birden fazla alanda zayıf ve öne çıkan yönlerinin tespiti ile yönelimleri belirlenir. Bireyin kendini tanıması, birey olduğunun farkına varması önemlidir. İlgi alanları, hayattan beklentileri ve özellikleri tespit edildikten sonra geleceğin meslekleri göz önünde bulundurularak rehberlik servisi ve eğitim koçları tarafından danışmanlık desteği verilir. İlgileri ve beklentileri esas alınarak, meslek erbapları tarafından gerekli tanıtım ve bilgilendirme yapılır. Çocukların rüzgârgülü gibi her esen rüzgârın peşinde koşmasını engellemek önemlidir. Bilinçli tercih, mesleği ve kendini tanımak ile gerçekleşir.

Kişilikler ile beklentilerin örtüşmediği yerde yanlış bir tercih, bir ömür mutsuzluğu ve başarısızlığı da beraberinde getirecektir.

Diğer Yazılarımız